De Prins. Willem van Oranje, 1533-1584

Auteur: Ronald de Graaf
ISBN: 978 9492 168 191
Uitvoering: Gebonden, met illustraties in zw/w en een kleurenkatern
Prijs: € 22,50

Wie was Willem van Oranje?

Tijdgenoten beschreven hem als charmant, vrolijk en zeer diplomatiek. Hij was iemand die graag de leiding nam, maar uit later onderzoek kwam naar voren dat hij daarbij fouten maakte. Hij kon berekenend zijn en zelfzuchtig.

Was hij dan toch een opportunist, zoals de laatste jaren regelmatig in het nieuws is geweest?

Voor De prins. Willem van Oranje, 1533-1584 werden nooit eerder gebruikte bronnen onderzocht: in Duitse archieven vond dr. Ronald de Graaf de persoonlijke correspondentie tussen Willem van Oranje en zijn boezemvriend, graaf Günther van Schwarzburg. Deze Günther was niet alleen zijn belangrijkste vertrouweling, maar ook Willems zwager, de man die zijn leven redde en zijn partner in crime.

De briefwisseling tussen Willem en Günther staat vol over oorlog en staatkunde, over vrouwen en het society-leven. Maar de heren correspondeerden ook uitgebreid over Hausmacht en religie.

In deze studie wordt een persoonlijk en intiem licht geworpen op het leven van de prins en zijn betekenis voor de Nederlanden.

Professor Hans Renders, hoogleraar Geschiedenis en Theorie van de Biografie in ‘Met het oog op morgen’, radio 1:
‘Er zijn helemaal niet zoveel biografieën over Willem van Oranje, al is er heel veel over hem geschreven. Ronald de Graaf heeft voor het eerst geprobeerd om Willem een beetje persoonlijk te maken, en dat is hem gelukt.  Hij maakt hem menselijk.
Het boek is ook interessant omdat De Graaf hele mooie beschrijvingen geeft over wat er nou echt gebeurde tijdens de 80-jarige oorlog.’