Elizabeth Taylor

(1912 – 1975)

Ze ontkwam er haar hele leven niet aan, steeds maar weer was ze ‘de andere Elizabeth Taylor’. Elizabeth Taylor, de Britse romanschrijfster, stond haar leven lang in de schaduw van de actrice met dezelfde naam.

Maar misschien kwam het niet alleen door hun identieke naam, maar ook door haar persoonlijkheid dat deze Elizabeth altijd wat ondergewaardeerd bleef. Elizabeth de romanschrijfster leidde een rustig bestaan op het Engelse platteland met man en twee kinderen en publiceerde eens in de zoveel jaar een nieuwe roman, maar ze hield zich verre van het society-leven.

Ze werd geboren in een modaal gezin en werkte als bibliothecaresse en gouvernante, voordat ze trouwde. Tijdens haar leven schreef ze twaalf romans, vier verhalenbundels en een kinderboek. Vlak voor haar dood in 1975 vernietigde ze bijna al haar persoonlijke correspondentie, maar desondanks verscheen in 2009 een uitmuntende biografie over haar leven, The other Elizabeth Taylor.

Ze was volgens Antonia Fraser, Kingsley Amis, Hilary Mantel, Sarah Waters en vele anderen een van de meest ondergewaardeerde schrijfsters van de 20ste eeuw.