Lucy Maud Montgomery

(1874 – 1942)

Lucy Montgomery woonde de eerste 37 jaar van haar leven op Prince Edward Island, Canada, de omgeving die voor al haar 20 romans – op één na- het decor vormt. Toen ze 21 maanden oud was stierf haar moeder aan tuberculose, waarna Lucy aan de zorg van haar grootouders werd overgelaten.

Ze volgde een opleiding tot onderwijzeres, en studeerde Engelse literatuur aan de universiteit van Halifax, wat voor die tijd (1895-96) zeer ongebruikelijk was. Toen haar grootvader stierf in 1898 gaf Lucy haar onderwijzersbaan op, en ging weer bij haar grootmoeder in huis wonen; ze zou dat dertien jaar blijven doen.

Met het schrijven voor kranten en tijdschriften lukte het haar om een aardig inkomen te genereren. In 1908 verscheen haar eerste en meteen ook beroemdste boek, Anne van het groene huis, nadat het eerst door verschillende uitgevers was afgewezen.

In 1911, op haar 37e, trouwde ze met dominee Ewan Macdonald. Samen kregen ze twee zoons; een derde zoon werd levenloos geboren. Gedurende haar hele huwelijksleven bleef Lucy romans schrijven; vele daarvan waren zeer succesvol.

In april 1942 stierf Lucy Montgomery.

Nog elk jaar komen honderdduizenden toeristen naar Prince Edward Island om de omgeving te zien die in Lucy’s boeken zo’n grote rol speelde.